Rana Soleimani

Rana Soleimani är född i Iran och har utbildat sig till civilekonom. Hennes första upplevelser från att skriva går tillbaka till tonåren. Hon började skriva professionellt på 1980-talet och placerade sig bland de banbrytande kvinnorna inom modern iransk skönlitteratur. Hon gick kurser i kreativ berättarteknik på Farhangsarai Karnameh, Sarai Ahl Qalam och Writers' Center i Tehran.

Resultatet av dessa år blev en roman som nekades tillstånd av kulturministeriet att publiceras.

Rana Soleimanis första novellsamlingär "Lorca på ängarnas gata", som efter en lång tids väntan och en hel del strykningar och censur lyckades få tillstånd från kulturministeriet att publiceras.  Novellen "Herta" från denna samling vann priset för bästa novell i Iran.

2015 flyttade hon till Sverige med sina två barn år och samma år gav hon ut novellsamlingen "Visste du?" som inte hade fått publiceras i Iran, på förlaget Arzan i Stockholm. Samma år blev hon medlem i Iranska PEN-klubben i exil.

2016 publicerade hon romanen "Ulysses Syndrome" med huvudtemat migration och kvinnor på Mehri förlag i London. Boken har översatts till engelska. Efter det gick hon med i Svenska Författarförbundet och fortsatte att skriva.

2019 gav hon ut boken "Länge leve livet",  om fyra dödsdömda kvinnor i det ökända fängelset i Iran, på Arzan förlag. Samtidigt statades en landsomfattande kampanjen ”Nej till avrättningar”.

Boken blev en av de mest sålda persiska böckerna utanför Iran och översattes på svenska.

Boken har sen dess översatts till kurdiska och hebreiska. En teaterproduktion baserat på boken ska våren 2024 ha premiär.

En del kritiker har menar att  romanen "Zande Bad Zengid" är en ”obduktion” av en iransk kvinnas själ. Den 8 mars 2022, internationella kvinnodagen i Belgien, vann Rana Soleimani priset för en av årets mest inflytelserika kvinnor.

År 2021 utkom även samhällsromanen "En dag med sjutusenåriga" på bokförlaget Arzan. Romanen har av kritiker ansetts vara en av Rana Soleimanis bästa böcker och den har blivit en av hennes mest kända verk.

"En dag med sjutusenåriga" har väckt stort intresse bland litteraturkritiker i Iran. Romanen har jämförts med den uråldriga poesiformen Ghazal och tidningen Etemad beskrev henne som persiska språkets vältaliga fågel i exil. Tidningen Sharqs litteraturkritiker döpte henne till sagoberättaren Shahrzad.

Henens senaste publicerade bok ”Khansh” , släpptes 2023 på No Censor Exhibition av bokförlaget Arazen. Boken tar sig an HBTQ-personers livssituation i Iran. En transperson vars existens ständigt förnekas av samhälle. Boken har av många ansetts vara en av de mest betydelsefulla för att rikta ljuset mot HBTQ-personers livssituation i Iran.

Rana Soleimanis böcker rör sig i olika genren och hon förnyar sig i varje bok. Men gemensam för alla henens böcker präglas det språkligt hantverket som bär läsaren genom spännande utforskningar i samhällets djup och bryter mot den patriarkala kulturen, det religiösa samhällets syn på sex.